top of page

Werkwijze

Bij Aceso sta jij als patiënt centraal. Niet je ziekte.
Dit wil zeggen dat ik samen met jou een ruim beeld wil hebben van de impact van je klachten op jou als persoon.
Hiervoor maak ik gebruik van verschillende modaliteiten en opleidingen die gevolgd werden doorheen de jaren als professional.


Het resultaat: een multimodaal therapeutische begeleidingsvorm waarmee je duidelijk zicht krijgt op wat jouw gezondheid in de weg staat en efficiënte handvaten aangereikt krijgt.
Verder dan symptomen


Dit multimodaal begeleidingsvorm is ontstaan dankzij het volgen van verschillende therapeutische opleidingen die ik mij eigen heb gemaakt tot één samenhangend geheel:

 

  1. Master in Revalidatie en Kinesitherapie

  2. Fasciatherapie 

  3. Trauma Therapie

  4. Kristische ontwikkelingsbegeleiding

  5. Bobath therapie

Fasciatherapie

Methode Danis Bois

 

De fasciatherapie is een vernieuwende behandelings- en begeleidingsvorm voor pijn, bewegings- en functioneringsstoornissen van zowel fysieke als psychische aard. Ze slaat een brug tussen de zuiver fysieke en de psychische benadering van klachten.

Het is een 4 jarige opleiding uitsluitend voor kinesitherapeuten en artsen, waarbij anatomie,

fysiologie en bewegingsleer zéér uitgebreid aan bod komen.

Aan de hand van deze methode leer je hoe je efficiënter en ultiem pijnvrij kan bewegen dankzij het bijstellen van lichaam- en bewegingsbeleving en het verhelpen van myofasciale verklevingen.
Deze specifieke therapeutische technieken hebben als doel om een aantal onbewuste bewegingsprocessen bewust te maken. Op deze manier kan je je bewegingen heel gericht tijdens een sessie bijstellen.

Trauma therapie

Trauma betekent eigenlijk in Griekse origine, en ook in de Engelse taal, een “wonde”. 
In ons taalgebruik vermelden wij trauma eerder bij zeer ernstige, levensbedreigende situaties en rampen. In Open Mind wordt er over trauma gesproken als je bepaalde situaties als levensbedreigend ervaren hebt en er daarna geen kans was om te ontladen en terug veilig te verbinden.
Iedereen heeft in de loop van zijn leven wel op één of andere manier een onverwerkte situatie meegemaakt die niet helemaal ontladen is.

In zeer veel situaties lopen wij kleine wonden op die niet altijd de “gepaste” verzorging krijgen. Uiteindelijk leiden wij een leven met heel wat “no-go zones”, dingen die we niet meer doen omdat ze te spannend zijn.

Op zich geen probleem, maar als je bijvoorbeeld in een relatie geen intimiteit meer hebt, niet met elkaar kan communiceren over bepaalde zaken, niet overeenkomt over de kinderen en geen verbinding meer ervaart, zijn dit allemaal zaken die geleidelijk aan gebroken zijn tot er op den duur enkel nog “no-go zones” zijn.

Dan is het tijd voor traumawerk en opnieuw het verloren terrein in te nemen.

"Traumawerk geeft je opnieuw de ruimte en ontspanning
die je stelselmatig verloren bent."

Kritische Ontwikkelingsbegeleiding

Gedrags-, leer- of vaardigheidsproblemen worden door de Kritische Ontwikkelingsbegeleiding begrepen als symptomen van de ontredderde persoon. Behandeling van deze symptomen kan soms tijdelijk soelaas brengen maar is geen duurzame oplossing.

Daarom focust de Kritische Ontwikkelingsbegeleiding niet op deze symptomen maar wel op de achterliggende structuren die bepalend zijn voor ons handelen, kennen en kunnen. Wanneer we zicht krijgen op het individueel gedragssysteem, dan kunnen we dit optimaliseren en elke persoon de mogelijkheid geven om zich duurzaam, volledig en optimaal te ontplooien. Op deze wijze kunnen we begeleiden naar een lichamelijk en psychologisch evenwicht, naar het herwinnen en verbeteren van de levenskwaliteit, het aanpassingsvermogen en de prestaties.

 

De kernidee van de Kritische Ontwikkelingsbegeleiding is dat ieder individu zichzelf ontwikkelt en pas echt geholpen kan worden indien de begeleiding aansluit bij wat hij nu is, kan en weet. Wij opteren voor een begeleiding die aansluit bij het ontwikkelingsniveau van het individu in plaats van het indrillen van té moeilijke vaardigheden waardoor de frustrerende prestatiedruk alleen maar hoger wordt. 

Bobath therapie

Tot halfweg de vorige eeuw werden hersenletsels voornamelijk orthopedisch benaderd. Maar na de Tweede Wereldoorlog zorgde het echtpaar dr. Karl Bobath (pediater) en Berta Bobath (fysiotherapeut) voor een ware revolutie in de behandeling van kinderen en volwassenen met een hersenletsel. Haar fascinatie voor bewegingen en zijn medische kennis leidden samen tot het NDT-Bobath concept. Tot vandaag blijft deze methode wereldwijd de meest gebruikte voor de behandeling van patiënten met een hersenletsel.

De Bobath-methode is een gamechanger geweest binnen de neurologische revalidatie.
De methode start vanuit observaties. Hoe beweegt de patiënt zich, hoe organiseert hij of zij zich? Van daaruit gaan we dan op zoek naar een inclusieve, individuele aanpak per patiënt.

bottom of page